SITE ZOEKEN

De populairste rally ter wereld. Dakar ontmoet de winnaars

Rally is een van de meest populaire soortenmodern racen. Het is heel spectaculair en daarom interessant voor miljoenen kijkers over de hele wereld. Onder de verschillende kampioenschappen is de route "Parijs-Dakar". Deze race onderscheidt zich onder andere. Wat trekt fans en deelnemers zo vaak aan? Dit wordt in dit artikel besproken.

Geschiedenis van de beroemde automobiele marathon

De rally Parijs-Dakar wordt sinds eind 1978 georganiseerd. De auteur van het idee van deze route was een motorracer uit Frankrijk T. Sabin. In 1977 verloor hij zijn weg in de woestijn in Libië tijdens de race "Abidjan-Nice". Een paar dagen later vonden de zwervers de omzwervingen zonder voedsel of water van de motorrijder, die hem redde. Ondanks alle tegenslagen maakte de woestijn een onuitwisbare indruk op Sabina, die hij met de hele wereld wilde delen. Het was dit idee dat de rijder inspireerde om de route van de populairste rally tot nu toe te creëren. Dakar zou volgens het plan van Thierry Sabin het eindpunt van de race zijn en de eerste was Parijs.

rally dakar

De oorspronkelijke route van de rally ging door het noordenAfrika, Algerije, maar vanwege de moeilijke politieke situatie en frequente rellen in deze staat, werd een andere race, Marokko, goedgekeurd voor de race. Soms een deel van de manier waarop deelnemers Libië overwinnen.

Eerst was de race een van de fasen van het WK. De regels van de competitie veroorzaakten echter veel meningsverschillen, dus werd besloten om de rally uit te sluiten van het algemene klassement van de planeet en deze autonoom te maken.

Het is interessant dat in de competitie in de geschiedenis van zijnhet bestaan ​​werd niet alleen bijgewoond door professionele coureurs, maar ook door vele rocksterren, bekende sportman-vertegenwoordigers van andere disciplines (alpine skiërs, klimmers, zeilers en anderen).

Rally regels

Om deel te nemen aan deze wedstrijd,je moet de regels van de rally kennen. Dakar is het laatste punt van de route. De race begint in Parijs. De competitie duurt drie weken en heeft een afstand van ongeveer 10 duizend kilometer. Om deel te nemen, mogen rijders niet alleen op speciale auto's rijden, maar ook op auto's en op vrachtwagens en motorfietsen. Voor elk type transport is er een aparte compensatie. Onder de deelnemers kunnen er niet alleen professionele racers zijn, maar ook amateurs, die meestal ongeveer 80% van het totale aantal aanvragers uitmaken.

rally parijs dakar

Zoals al eerder vermeld, is de compensatie van de wereldbeker nietomvat deze rally. Dakar is de laatste stad op het pad van de renners, waar de winnaars worden bepaald. Om een ​​kampioen van de competitie te worden, hoeft u alleen maar om hun rivalen te verslaan op de resultaten van deze auto-marathon, in tegenstelling tot de World Cup, waar de deelnemers krijgen punten voor elke race, die zijn samengevat aan het einde van het seizoen.

Winnaars van de rally

kamaz rally dakar

Tot aan het begin van de 21e eeuw was Stefan Petransel de belangrijkste recordwinnaar in het aantal overwinningen in de rally Parijs-Dakar, die deze autemarathon zes keer won in tien jaar deelname eraan.

2001 was een keerpunt in de regels van de race,en in relatie tot de winnaars. In overeenstemming met de wijzigingen die aan de wedstrijdregels zijn aangebracht, kon het team geen technicus bij zich hebben die in geval van een breuk de storing kon verhelpen. Alle reparaties moeten worden uitgevoerd door de bestuurder en navigator. In hetzelfde jaar won de vrouw Jutta Kleinschmidt voor de eerste keer de rally.

Russische vrachtwagens werden echttriomfen van de rally Parijs-Dakar. "KAMAZ-master", een uitstekend Russisch team, won vele malen de marathon. De laatste jaren blijft ze de leiding houden en wint ze regelmatig bij grote internationale wedstrijden.

Team "Kamaz-meester"

rally parijs dakar kamaz

In de geschiedenis van de Dakar-rally, het Russische teamIk heb 13 keer gewonnen in deze prestigieuze marathon. In 2015 won de rally, die plaatsvond op het grondgebied van Bolivia, Argentinië en Chili, eerst de piloot Airat Mardeev in het klassement van vrachtwagens. In de laatste fase van de race slaagde hij erin zich los te maken van zijn achtervolgers en bereikte uiteindelijk zijn naaste concurrenten, onder andere teamgenoten, met respectievelijk 14 en 51 minuten (2e plaats - Nikolaev, 3e plaats - Karginov).

Zo lieten de Russische piloten opnieuw zien wat de KamAZ-auto kost. Rally "Dakar" jaar na jaar in het klassement van vrachtwagens gehoorzaamt hem.